WHO MADE YOUR CLOTHES - GLOBE HOPE

globe hope statement

globe hope_legertas

globe hope storage

Van Zweedse legerjas, werkmansuniform of oma’s oude gordijnen naar een piekfijn rokje, stoere handtas of elegant bloesje. Het leven zit werkelijk vol verrassingen bij het Finse recyclagelabel Globe Hope, waar met subtiele details en een bijna haute couture afwerking oude stoffen op glorieuze wijze nieuw leven worden ingeblazen.

Hart en ziel van Globe Hope is Saija Lukkala. Tot 2001 ontwierp ze fake bontjassen, volgens het hoge consumptieritme van de modeindustrie. Weinig duurzaam, dat spreekt. Op een dag had ze er genoeg van. Esthetiek kon toch alleen maar bestaan in een drievuldigheid met ethiek en ecologie, bedacht ze. En wat is vriendelijker voor het milieu dan hergebruik van bestaande materialen?

In 2003 presenteerde Saija onder de naam Hope de eerste collectie, gemaakt van gerecycleerde ziekenhuis- en legeruniformen, banners, zeildoek en vintage textiel. De reactie was fenomenaal. Twee jaar later werd de merknaam Globe Hope en was Seija met haar kersvers label Amnesty International’s Designer of the Year. Inmiddels draagt Globe Hope het gerenommeerde Avainlippu-symbool, dat staat voor een uitgelezen Fins vakmanschap en sleepten ze ook het fameuze Design from Finland-label in de wacht. Of hoe hard het kan gaan, als je hard gaat voor esthetiek, ecologie en ethiek.

Het hoofdkwartier van Globe Hope bevindt zich in Nummela, ongeveer 45km van Helsinki. Van daaruit opereert het voltallige, 13-koppige team en gebeurt niet alles, maar werkelijk veel: van ontwerp tot marketing, van productie tot opslagruimte, outlet en webshop. De productie gebeurt bij verschillende naaiateliers, die uiterst ethisch werken en zich allemaal in Finland en Estland bevinden, om de transportafstanden en dus vervuiling te beperken. Het ontwerpproces is intens en erg materiaalgerelateerd: zoveel mogelijk originele details worden behouden en krijgen een nieuwe rol toebedeeld. Ze vertellen een geschiedenis, maken elk product tot een persoonlijk, uniek exemplaar. En waarlijk, uit eigen ondervinding kunnen we bevestigen: het materiaal dat Globe Hope gebruikt is werkelijk onverwoestbaar. In een van de hergebruikte legerjassen werd op een dag zelfs een postzegel gevonden uit 1932. Een product van Globe Hope, dat is dus voor het leven!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *