WHO MADE YOUR CLOTHES - ANUKOO

anukoo_image3

anukoo_image2

anukoo_image1

Niet alleen het kledingstuk moet passen, ook de omgeving waarin het ontstaat. Dat is de leuze van Anukoo, het modelabel van EZA Fairtrade, een Oostenrijkse organisatie die zich sinds 1975 inzet voor eerlijke handel met het Zuiden. Anukoo is Hindi voor passend, gunstig. En die vlag dekt perfect de lading. Anukoo staat voor sobere, comfortabele en prachtig ontworpen kleding uit Fairtrade-gecertificeerd biokatoen en voor een 100% transparante productie. Van de bio katoenboeren in India tot de verwerking van het katoen door Craft Aid in Mauritius, het zijn allemaal partnerorganisaties van EZA, die samen gaan voor een menswaardige, eerlijke en milieuvriendelijke productie. Geen pesticiden, geen kinderarbeid, geen discriminatie. Maar wel faire lonen, sociale zekerheid en gezonde arbeidsomstandigheden. Vermits op Mauritius geen katoen groeit, doet Anukoo beroep op katoenboeren uit India. Het gaat om kleine familiebedrijfjes die biologisch katoen telen in combinatie met linzen, kikkererwten en ander lekkers. Die mixteelt zorgt tegelijk voor een gezonde bodem en gezonde voeding. Voor hun katoen ontvangen ze de minimumprijs en daarbovenop een sociale premie, waarmee ze grotere projecten kunnen realiseren zoals scholen en drinkwatervoorzieningen bouwen en koeien kopen, die op hun beurt mest leveren voor de plantages en voor de productie van biogas.

Vervolgens gaat het katoen per schip naar het sociaal geëngageerde bedrijf Craft Aid in Mauritius, waar 200 mensen (waaronder ook mensen met sociale en fysieke beperkingen) weven, knippen, bedrukken, naaien en verpakken, aan een loon dat 40% hoger is dan het minimum, de arbeidsuren prettig geregeld zijn en de arbeidsvreugde dus bijzonder hoog. Bijzonder schoon vinden we dat. Dat Craft Aid volledig draait op hernieuwbare energie maakt het alleen maar nòg schoner, in alle opzichten.

Voor het katoen kreeg Anukoo het Fairtrade keurmerk, voor de volledige productieketen het GOTS-label (Global Organic Textile Standard), dus dat zit reuzengoed!

En of Anukoo voor je past, kies je zelf. Met een blik in én achter de spiegel ;-).