Het begon in 2010 met 2 Hamburgers. Veggie Hamburgers, welteverstaan. Jan & Robert. Ze deelden niet alleen dezelfde stad, maar ook eenzelfde lievelingspull, milieuvriendelijk spul. Ze hielden ook van dezelfde kunst en cultuur. En nog meer van de natuur. Daarom kozen ze voluit voor duurzaamheid in plaats van wegwerpcultuur. Ze waren anders, ze dachten fair, ze waren (en zijn nog steeds) recolutionair. Eén letter maakt soms veel verschil. Eén kledingstuk ook. En een hele kleerkast of een heel label nog veel meer.

Zo dachten ze. Et voilà, Recolution was geboren, een stoer eco-modelabel, recht uit het hart. En recht uit Hamburg.

Recolution gaat all the way. Bio, fair én vegan.

Vegan wil zeggen: geen leder, geen wol, geen parelmoer en euh, ook geen bont. Niets van dierlijke oorsprong dus. Want voor alles is er een diervrij alternatief. Zoals hemden met knoopjes van gerecycleerde PET-flessen, bijvoorbeeld, in plaats van hoorn. Het leverde Recolution het PETA-Approved Vegan label op.

Daarnaast draagt Recolution ook het keurmerk van GOTS (Global Organic Textile Standard). Mét trots. En terecht. Het GOTS-keurmerk is de crème de la crème der duurzame mode. Het staat voor 100% chemicaliënvrije producten, van de katoenplantage tot de verpakking. Geen gram chemische meststoffen, pesticiden of genetisch gemodificeerd zaad op de plantages dus. De katoenpluk gebeurt met de hand. Daarbij zijn chemische ontbladeringsmiddelen, die in de gangbare katoenteelt worden gebruikt, simpelweg overbodig. De katoenplanten delen het veld met andere planten en bloemen, zoals zonnebloemen, die insecten, die schadelijk zijn voor de katoenplant, weghouden en tegelijk nuttige insecten aantrekken. Een natuurlijk ecosysteem is àltijd een win-win! Voor het verpakkingsmateriaal wordt alles wat ruikt naar chloor of pvc geweerd en vervangen door alles wat maar is gerecycleerd of biologisch afbreekbaar is. Check!

Daarbovenop is het GOTS-label dé garantie voor een sociaal en ecologisch duurzaam productieproces. Lees: geen kinderarbeid, uitbuiting of discriminatie. Wel sociaal goede werkomstandigheden, met faire lonen in faire omstandigheden. Check! Het spinnen van het katoengaren wordt gevoed met hernieuwbare energie, bij het kleuren van het garen en later het bedrukken van het geweven textiel komen enkel biologisch afbreekbare producten in da house. Check! De katoenplantages bevinden zich in Turkije, zo dicht mogelijk bij Europa, want voor overtollige kilometers en bijhorende verhoging van de voetafdruk bedanken Jan & Robert steevast. Daarom ook gebeurt het weven en naaien in een atelier in Portugal. En ook daar leggen ze de lat hoog: werkelijk àlle accessoires – denk aan ritsen, knoopjes, labels etc – worden bij elkaar gezocht in dezelfde regio als het naaiatelier. Check! En vooral: check it out! Straffe jongens, die Hamburgers!

En vind je op een dag een zonnebloempit in je Recolution-shirt: gewoon oppeuzelen, je weet nu waar het vandaan komt ;-).

Meer info: http://www.recolution.de/recoworld/about/