WHO MADE YOUR CLOTHES - ThokkThokk

thokkthokk_whomadeyourclothes

thokkthokk_fairtrade_katoen

thokkthokk_zonnepanelen

ThokkThokk. Dat is niet alleen de roep van een kip, maar ook van een prachtig Duits ecologisch modelabel. ThokkThokk staat voor pure liefde. Liefde voor (minimalistisch) grafisch ontwerp. Liefde voor kwaliteit. En vooral ook: liefde voor de wereld. Daarom gaat ThokkThokk gewoon keihard en compromisloos voor 100% ecologisch en fair geproduceerde kleding.
Creatief brein en oprichter is VFX Johow (hoe cool kan een naam klinken zeg), een man die eerst timmerde, vervolgens interieurs ontwierp en ten slotte met dit modelabel zijn ei legde. ThokkThokk!
Ondertussen zeefdrukt Johow er al bijna 10 jaar eigenhandig op los en mogen we zijn ontwerpen – waaronder Squared, Striped en Polka – zonder enige overdrijving klassiekers in de ecomode noemen. Ook andere (internationale) ontwerpers en kunstenaars nemen inmiddels wel eens hun intrek in het ThokkThokk-nest. Ruimte voor diversiteit is een belangrijke leuze. Dus regelmatig duiken ontwerpen op van wilde mannen en woeste wijven als Denise Fort (Nieuw-Zeeland), Annette Bauer (München), Superblast (Berlijn), Luke Ramsey (Canada), Morgan Blair (New York), le.petit.fromage (Keulen) en wie weet wie het clubje nog allemaal zal vervoegen. Dat maakt ThokkThokk tot een bruisende plek waar kruisbestuivingen à volonté groeien en bloeien… zolang het maar fair én eco is. Want zonder dat houdt zelfs het mooiste ontwerp niet stand.

Een aanzienlijk deel van het productieproces gebeurt met de hand en veel liefde in het ThokkThokk-nest in München zelf. Natuurlijk zitten de jongens niet zelf te spinnen en telen ze ook geen katoen. Dat laten ze over aan boeren en weverijen in Turkije en India. De katoenteelt verloopt 100% bio, op relatief kleine plantages, vrij van stoffen die mens of natuur schaden. Voor het spinnen wordt een volautomatische spinnerij ingeschakeld, wereldwijd bekend voor haar hoge kwaliteit en efficiëntie, maar ook voor de strenge ecologische en sociale criteria, die gecertificeerd zijn met een GOTS-, Fairtrade- en EU Flower-label. Lees dus: op en top vriendelijk voor mens en milieu, eerlijk, vrij van kinderarbeid, en al het andere moois waar iedereen alleen maar blij van kan worden. Het weven van de stoffen gebeurt op een gelijkaardige manier, het kleuren enkel met milieuvriendelijke en GOTS-gecertificeerde inkten. Ook de verpakking en het transport vanuit de productielanden gebeurt in dezelfde spirit. Dat alle betrokken bedrijven volledig op groene stroom draaien (deels hernieuwbare energie) vermelden we er hier nu terloops even bij, maar is natuurlijk een cruciaal element.
Eens in Duitsland worden de shirts in het Münchense atelier in kleine oplages gezeefdrukt, met milieuvriendelijke inkten op waterbasis (Oeko-Tex 100). Vervolgens krijgt elk shirt nog een aantal liefkozingen, zoals een gerecycleerd label en een verpakking uit biologisch afbreekbaar PVC-vrij plastic om ten slotte te weide wereld in gezonden te worden, uiteraard met CO2-compensatie. Ha ja!

Meer info: https://www.thokkthokkmarket.com/about/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *