WHO MADE YOUR CLOTHES - Tranquillo

Tranquillo. Het is Italiaans voor rustig. En het is de filosofie van het gelijknamige Duitse kledinglabel, dat daarmee een warme oproep doet om het leven wat kalmer aan en met meer zorg en aandacht te doen. Dat is spek naar onze bek, natuurlijk. Want GOEDvandoen doet niets liever dan aandacht voor de dingen die ons omringen – de maatschappij, het milieu – te bezingen.

Voor deze gelegenheid Tranquillo dus. Een klein familiebedrijf is het, waarbij ‘familie’ op z’n 21ste-eeuws wordt ingevuld: broers en zussen, nonkels en nichten, medewerkers en vrienden. Ze zijn inmiddels met 28, ze doen het kalm aan en met levensvreugde. Bont en fair is hun leuze. Of: kleurrijke, comfortabele en betaalbare kleding, op een sociaal en ecologisch duurzame manier geproduceerd over de hele productieketen, van katoenteelt tot afgewerkt product. Jupla!

Hoe we dat zo zeker weten? Tranquillo kreeg het GOTS-keurmerk, dat elk jaar opnieuw de hele productieketen onder de loep neemt en keurt, in dit geval: goedkeurt. Ook de Tranquillo-familie is nauw betrokken. Na het ontwerp in de studio in Dresden verkast het productieteam naar de fabrieken en ateliers in India, Nepal en China, om in nauwe samenwerking met de locals de patronen verder uit te werken en op die manier ook live te checken dat de sociale afspraken worden nageleefd. Het is een arbeidsintensieve, maar heel fijne, persoonlijke samenwerking, waar geen kinderhand aan te pas komt, waar geen overuur onbetaald blijft, waar werktijden worden gerespecteerd en waar alles vooral heel erg tranquillo gebeurt.

Op de eco schaal is het met Tranquillo ook stevig scoren. Over de hele keten wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke, biologische, hernieuwbare en gerecycleerde materialen, van de plantages over de verfstoffen, accessoires tot de labels en verpakking. 100% biokatoen dus, geverfd met plantaardige verf en nog zoveel meer van dat!

Vegan gaan ze voorlopig nog niet, maar het welbevinden van dieren staat centraal, dus dierproeven en materiaal van wilde en/of bedreigde dieren zijn een no go!

Echt, Tranquillo, dat is kleding naar ons hart. Let’s take it slow, with Tranquillo!

Meer info